gtag('js', new Date()); gtag('config', 'UA-106589772-1');
loading...

MasyaAllah, Inilah Amalan Yang Mampu Memadamkan Panasnya Api Di Dalam Kubur..

Setiap orang mukmin mendambakan alam kubur mereka menjadi taman diantara taman-taman surga, dan jauh dari panasnya api neraka. Rasulullah saw, yang sangat syang kepada umatnya, telah memberikan tuntunan yang bisa menyelamatkan umatnya dari panasnya api neraka, yaitu bershadaqah. Rasulullah saw bersabda :“ Sesungguhnya shadaqah akan memadamkan panasnya kubur bagi pemilik shadaqah “. (HR.Thabrani) Shadaqah Sebagai Pemadam panasnya Kubur

SHADAQAH SEBAGAI PELINDUNG DI PADANG MAHSYAR
Ketika seluruh manusia berada di padang mahsyar, mereka sibuk dengan urusan masing-masing, dan tidak peduli terhadap apapun yang ada di sekitar mereka. Matahari sangat dekat, kira-kira jaraknya satu mil di atas kepala. Saat itulah, seseorang sangat membutuhkan pahala shadaqah yang bisa menaunginya. Rasulullah saw bersabda :

“ Setiap orang berada dalam naungan shadaqahnya hingga di putuskan perkara di antara manusia’’. (HR. Ahmad, Ibnu Khuzaima, Ibnu Hibban, dan Hakim).

.

Ashraf Muslim telah berkahwin dua iaitu isteri pertama bernama Dayana dan isteri kedua bernama Wan Sakinah.

Apabila tiba hari raya sudah tentu ramai yang tertanya bagaimana Ashraf Muslim handle giliran beraya dan menjaga hati kedua dua isterinya.

Kata pelakon ini, dia akui perlu bijak memainkan peranannya supaya tiada hati terasa antara isterinya.

Ashraf Muslim berkata keluarganya ada sistem giliran untuk menentukan di mana mereka akan beraya dahulu.

Pada tahun ini, berdasarkan giliran, Ashraf Muslim akan meraikan lebaran bersama keluarga isteri keduanya, Wan Sakinah di Ipoh, Perak.

Kemudian, Ashraf akan beraya bersama keluarga isteri pertama, Noor Dayana di Gombak pada hari raya ketiga dan keempat.

Pada hari kelima pula merreka sekeluarga akan pulang ke Melaka untuk bersama keluarganya selama beberapa hari.

Ini komen Ashraf Muslim:

CUBA DAN KAJI

“Sebelum situasi stabil, saya terlebih dulu membuat percubaan dan mengkaji kesilapan supaya setiap kelemahan dapat diperbetulkan. Perlu ada cara terutama dari segi pembahagian masa dan siapa wajar didahulukan supaya tiada pihak yang berkecil hati.

“Paling penting, kami dapat beraya bersama keluarga masing-masing selain kedua-dua isteri turut berpeluang meraikan sambutan Syawal dengan keluarga saya di Melaka,”

SERONOK RAYA DENGAN ANAK

“Sebagai bapa, saya seronok dapat beraya bersama anak-anak yang semakin bijak. Anak-anak juga sudah mula faham, malah ragam mereka sentiasa menghiburkan saya. Setiap kali pulang beraya di kampung, ada saja kerenah mereka yang menceriakan suasana.

“Kelahiran Sarah, Adam dan Anas juga mengeratkan lagi hubungan silaturahim antara keluarga,”

Ashraf Muslim merupakan pelakon popuar dan telah berkahwin dengan doktor perubatan, Noor Dayana pada 2011 dikurniakan seorang cahaya mata, Anas.

Perkahwinan keduanya telah menjadi tumpuan ramai kerana mereka berkahwin di Thailand. Ashraf bernikah dengan Wan Sakinah pada 2013 dikurniakan sepasang anak, Sarah dan Adam.

Sumber: BH

loading...

Add Comment