gtag('js', new Date()); gtag('config', 'UA-106589772-1');
loading...

HILANGKAN PARUT JERAWAT DENGAN 5 BAHAN BAHAN YANG ADA DI DAPUR KITA!!

1. Aloe Vera atau Lidah Buaya

Lidah buaya kaya dengan vitamin semulajadi yang membantu memulihkan kulit dan menghilangkan parut secara beransur-ansur.

Aloe Vera juga bersifat lembut, maka susah nak overdose walaupun letak banyak-banyak. Tapi tak perlu banyak pun, sikit cukup. Lidah Buaya boleh didapati di farmasi, tapi kalau tanam sendiri pun dia senang tumbuh.

Caranya: patahkan daun, ambil lendirnya dan sapukan ke muka. Biarkan lendir atau gel semulajadi itu selama setengah jam, kemudian cuci muka macam biasa.

2. Baking Soda

Atau nama lainnya natrium bikarbonat. Bahan ni ada dalam semua rumah, sebab banyak kegunaannya. Antaranya meghilangkan parut jerawat.

Khasiatnya: Baking soda ini menyerap masuk ke dalam pora kulit dan membersihkannya dan juga mengelakkan jerawat baru naik.

Caranya: Campurkan 2 sudu teh baking soda dengan sedikit air, jangan cair sangat. Bagi pekat, macam pes. Lumurkan campuran ini ke muka anda di mana paling banyak parut.

Pastikan anda cuci muka guna moisturizer selepas basuh baking soda. Amalkan setiap dua hari sekali.

3. Minyak kelapa dara

Di pasaran sekarang terdapat banyak virgin coconut oil atau minyak kelapa dara. Sememangnya ia lebih berkhasiat daripada minyak kelapa biasa kerana cara penghasilan minyak yang tak menggunakan haba.

Caranya: titiskan minyak kelapa dara ke tapak tangan anda dan biarkan suhu badan anda memanaskannya. Urut perlahan-lahan muka anda dengan minyak, dan biarkan sahaja, tak perlu cuci. Ia akan terus bekerja keras memulihkan kulit anda daripada parut jerawat.

Kalau rimas, biarkan setengah jam sebelum cuci dengan cleanser biasa

4. Timun

Timun mengandungi kadar air yang sangat tinggi, tidak lupa juga vitamin A, vitamin C, dan magnesium – semua yang terbaik untuk kulit anda.

Caranya: hiris timun segar, dan tempekkan pada kulit muka yang berparut. Biarkan setengah jam, kemudian bilas dengan air sejuk. Amalkan setiap hari sehingga parut hilang.

5. Madu

Semua sedia maklum bahawa madu adalah raja segala makanan. Tapi malangnya kebanyakan madu dalam pasaran adalah madu yang diproses, dan telah hilang khasiat perubatannya. Cari madu lebah asli, kalau tak petua ni tak jadi.

Caranya: madu lebah asli, ambil sedikit sahaja cukup-cukup untuk urutkan kulit muka. Jangan banyak sangat. Madu liar ni panas. Dah urut, biarkan sahaja. Tak payah bilas. Biarkan mukjizat Nabi Ayub ni laksanakan tugasnya!

Masa jerawat datang, susah sangat nak hilangkan. Bila hilang, dia tak pulak betul-betul hilang. Ada pulak meninggalkan parut. Berikut adalah 5 tips yang saya kompilasikan untuk kita sama-sama hilangkan parut jerawat yang mengacau tu. Insya’Allah kita sama-sama amalkan, untuk mengembalikan seri wajah kita. Dengan hilangnya parut jerawat, keyakinan diri pun akan bertambah!

Advertise@Tv.ceramah

TERCARI-CARI TUDUNG YANG ANTI STARCH DAN STICK ON POINT AWNINGNYA?

Kalau nak bawal labuh yg easy going,boleh try bawal berhantu ni..gosok macam biasa dah boleh terus pin kiri kanan! Tak perlu buang masa setting awning lagi 😍 Spray starch pun dah boleh sorok dalam almari 😘

NAK HARGA MURAH & JIMAT. WAJIB GRAB COMBO TAW

3 HELAI HANYA RM 100 SAHAJA!

NORMAL PRICE : RM 35 SEHELAI

*Jom pakai ramai-ramai beli sebelum sementara stock masih ada!❤Untuk sebarang order boleh Whatsapp:

0122961740

TEKAN DI SINI JIKA BERMINAT :

http://Fairyscarves.wasap.my

http://Fairyscarves.wasap.my

loading...

Add Comment